Univerza za tretje življenjsko obdobje Velike Lašče začenja novo študijsko leto 2022/2023

Univerza za tretje življenjsko obdobje Velike Lašče začenja novo študijsko leto 2022/2023

V sredo, 12. oktobra 2022, je na Trubarjevi domačiji potekalo tradicionalno uvodno srečanje, namenjeno tako članom UTŽO kot tudi novim interesentom pred začetkom novega študijskega leta. Na srečanju so mentorji predstavili vsak svoj krožek, njegovo vsebino in način dela s slušatelji. Na koncu so sledili vpisi ter prijetno druženje ob majhni pogostitvi.

Dogovorjeno je bilo, da bodo v novem študijskem letu potekali naslednji krožki:

  • Naš kraj včeraj, danes, jutri, ki ga vodi mag. Barbara Pečnik; krožek se bo večinoma izvajal v čitalnici Trubarjeve domačije na Rašici vsakih 14 dni z začetkom 7. novembra ob 16. uri. Po dogovoru bodo organizirani tudi obiski raznih razstav in/ali muzejev ter drugih zanimivosti.
  • Proučevanje religij in posameznih religijskih sklopov. Krožek z zanimivo vsebino, ki odgovarja na mnoga vprašanja, ki si jih zastavlja posameznik, se je na novo začel konec marca letos, vodi pa ga dr. Matija Nared. Potekal bo ob torkih ob 10h v klubski sobi Levstikovega doma v Velikih Laščah, prvo srečanje pa bo 8. novembra.
  • Literarno skupino vodi mag. Ana Porenta, sestaja pa se praviloma enkrat mesečno ob četrtkih v klubski sobi Levstikovega doma ter dodatno ob raznih zunanjih literarnih dogodkih. Prvo srečanje je bilo 13. oktobra, naslednje srečanje pa bo 24. novembra ob 17h.
  • Pogovori z zdravnico: ta debatni krožek, na katerem slušatelji z mentorico Darinko Grmek Štrukelj obdelujejo aktualne teme, ki zanimajo ljudi, tudi potekajo en do dvakrat na mesec ob četrtkih ob 17h v klubski sobi Levstikovega doma. Prvo srečanje je bilo 20. oktobra, naslednje bo 10. novembra.
  • Računalniški krožek se odvija ob četrtkih ob 10h v klubski sobi Levstikovega doma, vodi pa ga Leon Zobec iz Ribnice. Delo poteka v majhni skupini na osebnih računalnikih, tablicah in/ali pametnih telefonih, mentor pa se glede podajanja posameznih znanj s tega področja prilagaja željam in potrebam slušateljev. Krožek začne z delom 10. novembra.
  • Urjenje spomina in kognitivnih sposobnosti je nov krožek, za katerega velja veliko zanimanje, saj je t.i. umovadba še posebej pomembna v tretjem življenjskem obdobju, če želimo ohraniti ali izboljšati svoje umske sposobnosti in spomin. Krožek bo potekal v klubski sobi Levstikovega doma ob sredah ob 10h, vodil pa ga bo Matjaž Nosan iz Ribnice. Začetek je 9. novembra.
  • Čebelarski krožek že tradicionalno potekavsak prvi petek v mesecu ob 17h v klubski sobi Levstikovega doma, vodi pa ga Brane Borštnik.
  • Na novo bomo začeli tudi s tarokom (prvenstvenoza ženske, ni pa nujno). Krožek bo vodil Matjaž Nosan, odvijal pa se bo ob torkih ob 18h v prostorih Trubarjeve domačije na Rašici. Prvo srečanje bo 8. novembra.
  • Dogovor o delu likovne skupine bo sprejet naknadno, ker so nekatera vprašanja zaenkrat še odprta.

Če ste med prebiranjem programa našli kaj zase in bi se radi prijavili ali pa bi radi o posameznem programu izvedeli kaj več, lahko pokličete na tel. 041 380 036 in z veseljem vam bomo na razpolago za dodatna pojasnila. Lahko pa seveda pridete direktno na krožek, ki vas zanima, in se sami prepričate, če je to za vas. Upam, da se vas čim več odloči, da se pridružite kateri od skupin (ali večim), zagotavljam vam, da vam ne bo žal.

Danica Cvetko