Vabljeni na Najdihojco 2020!

Najdihojca 2020

RAZPIS za
21. festival otroškega gledališča v Velikih Laščah
NAJDIHOJCA 2020
Levstikov dom Velike Lašče,
petek, 24. aprila 2020


Pozdravljeni in vabljeni na NAJDIHOJCO!
NAJDIHOJCA je enodnevni festival otroškega gledališča v Velikih Laščah, ki ga je oblikoval Zavod Parnas, tudi letos ga prireja KUD Primož Trubar s prostovoljci. Pokrovitelj NAJDIHOJCE je Občina Velike Lašče.

GLEDALIŠKE SKUPINE

Na NAJDIHOJCI se lahko predstavijo otroške in mladinske gledališke skupine, ki delujejo v okviru vrtcev, osnovnih šol, zavodov in kulturnih društev ter bodo do aprila pripravile novo predstavo ali se predstavile s predstavo, s katero se na Najdihojci še niso. Priporočena dolžina prijavljene predstave je od 10 do 30 min. Vsaka skupina – vsi mentorji – po nastopu prejmejo priznanje za udeležbo. Priporočamo, da si skupine ogledate tudi druge predstave, saj je na osnovi videnega in analize ogledov lažje ugotavljati prvine gledališča in načine, kako so jih v svojih upodobitvah izpeljale posamezne skupine. Igralci spoznajo, da se veliko vrstnikov ukvarja z gledališčem in na Najdihojci nas to povezuje, navdihuje in druži.


GLEDALCI

Predstave si ogledajo otroci velikolaškega vrtca in OŠ Primoža Trubarja, gostujoče skupine, mentorji in ostali ljubitelji gledališča. Razpored predstav je prilagojen razporedu šolskih ur in številu mest v dvorani. Po končanem prijavnem roku bo razpored predstav objavljen na spletni strani KUD Primož Trubar.

TEHNIČNI DEL

Levstikov dom v Velikih Laščah ima v pritličju gledališko dvorano, ki je sodobno opremljena. V globino meri 12 m, v širino pa 6,5 m (odprtina) do 8 m (v najširšem delu). Naš lučkar pomaga pri upravljanju z lučmi in glasbo. Naš snemalec praviloma posname predstave in naslednje leto posnetke izroči mentorjem, ko ponovno obiščejo Najdihojco (v primeru, da se s tem ne strinjate, nam sporočite, da ne želite, da se vaša predstava posname). Med predstavami so petminutni odmori, med katerimi animatorka Tjaša Tomc poskrbi za sprostitev in mladim gledalcem približuje gledališke vsebine preko zanimivih iger, nastopajoči pa se medtem pripravljajo na naslednjo predstavo. Z igralci ob prihodu v Levstikov dom odidete v sejno ali klubsko sobo (usmerijo vas prostovoljci), kjer se tudi preoblečete v kostume … in iz katere je možen prehod na oder. Sceno pustite v pritličju in če jo imate več, vam prostovoljci pokažejo, kam jo odpeljati (poseben dovoz z druge strani kulturnega doma). Po predstavi prostovoljci vsako gledališko skupino postrežejo s krofi in sokom.

PRIJAVE


Izpolnite prijavnico in se udeležite letošnje Najdihojce.
Prijave zbiramo do petka, 10. aprila 2020.
Organizatorji si pridržujemo pravico do izbora predstav.
Dodatne informacije lahko dobite pri koordinatorici letošnje Najdihojce
Ani Porenta, na [email protected].


Velike Lašče, 6. 3. 2020
KUD Primož Trubar Velike Lašče