Kaj vse smo videli na Najdihojci 2018

Kaj vse smo videli na Najdihojci 2018

V dvorani Levstikovega doma Velike Lašče se je prvi petek po veliki noči, 6. aprila, odvijala Najdihojca 2018, znova pod pokroviteljstvom Občine Velike Lašče. Letošnja bera je bila izvrstna: 11 predstav, 180 nastopajočih, 18 mentoric in ves čas (5 polnih ur programa) polna dvorana vrtčevskih ali osnovnošolskih otrok.

             

Voditeljsko mesto je letos prevzela Nataša Tomc, ki se je v tej celodnevni vlogi zelo dobro znašla, kot prekaljena gledališčnica (tudi ona prihaja iz Gledejinih vrst) je vmesne čase med predstavami, kjer je ena skupina za zaprto zaveso pospravljala oder, druga pa se pripravljala na naslednjo predstavo, zapolnila z različnimi zabavnimi dejavnostmi za gledalce: od pantomime, ugank, zrcal do gibalnih, govornih in pevskih iger. Mladi gledalci so lezli na oder in na trenutke se nam je zazdelo, da je Levstikov dom v celoti spremenil v gledališče.

Da se je Najdihojca tudi letos zgodila, je kriva ekipa festivala Najdihojca 2018: Manca Bavdek, Tilen Debeljak, Gregor Grešak, Matjaž Gruden, Tanja Gruden, Urban Gruden, Irena Hren, Nik Hren, Matej Hren, Branka Levstik, Mitja Kavčič, Blaž Marolt, Nika Perovšek, Boštjan Podlogar, Ana Porenta, Nastja Rupar, Niko Samsa, Zdenko Samsa, Mija Starc, Metka Starič, Mojca Šilc, Nataša Tomc in Ula Virant. Mladi prostovoljci, ki jih je tokrat vodila Mija Starc, so poskrbeli za pripravo skupin na nastope, jih pogostili, jim pomagali prenašati sceno, usmerjali gledalce … brez Urbana Grudna, ki je z vsako mentorico sodeloval pri zvočni in svetlobni opremi vsake od predstav pa si Najdihojce kar ne predstavljamo. 

Preden se je festival začel, smo s predsednikom KUD Primož Trubar Matjažem Grudnom in ekipo pripravljali vse potrebno, saj smo želeli, da Najdihojca, ki jo je pričel in vrsto let vodil Zavod Parnas, tudi tokrat teče, kot je treba. Mislili smo tudi za povezave z vrtčevskimi gledalci, za to je poskrbela Irena Hren, za šolsko publiko pa Branka Levstek. Obe sta bili na festivalu kot že vrsto let tudi v vlogi mentoric.

Letošnji festival so odprli prvošolci (1.b) OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče s predstavo Maje Ovsenik Izgubljena žogica. Mlade iskalce žogice na vseh koncih in krajih sta v zanimivi odrski postavitvi v svet gledališča vodili Branka Levstik in Veronika Lipovec.

Sledili sta gostujoči predstavi, prva je bila Regarija (mentorica Ana Porenta sem iz zgodbic o Regcu in Kvakcu naredila priredbo, v kateri je nastopalo šest zelenih in trije oranžni), ki so jo pripravili pri ustvarjalno gledališkem krožku na POŠ Sveti Gregor. Drugo, iz OŠ dr. Ivana Prijatelja Sodražica, Janko in Metka, so pripravili mladi, ki obiskujejo neobvezni izbirni predmet umetnost.

Z mentorico Mojco Šilc (ja, prav tisto, ki jo poznamo kot dolgoletno voditeljico Najdihojce) uprizorili avtorski pravljični muzikal, ki je pripovedoval o tem, kaj se dogaja z Jankom in Metko ponoči v gozdu – spoznali smo škrate, vile, hudobce ter nenavadne zaplete in čarovnije.

Šolsko publiko je v dvorani zamenjala vrtčevska. Naslednji sklop nastopov se je začel s predstavitvijo za nas novega kamišibaj gledališča: otroci s POŠ Turjak so ob pravljici Katje Reider Zmeda zaradi malega medveda izmenično sedali k velikim slikam in pripovedovali vsak en del pravljice. Pri ustvarjanju sta jih vodili mentorici Metka Mehlin in Nataša Heybal.

Sledila je slikovita Predstava na razmajanem skednju (Rickety Barn), v kateri so otroci – živali pripravljale vsaka svoj nastop in na koncu presenečene ugotovile, da gledalcev na predstavi ni, ker čisto vse nastopajo. Mentorici skupine Ježki sta bili Irena Hren in Alenka Mišič. Potem smo se preselili v svet hroščkov, metuljčkov in drugih drobnih živalic.

Ogledali smo si predstavo Pika pikapolonica, ki je se je izgubila, in iskala pomoč pri najrazličnejših bitjih in se na koncu srečno našla z mamico. Mentorici skupine Račke sta bili Anja Mikuž Otoničar in Vesna Černe.

Sledila je Bitenčeva pravljica Pikapolonica in pike, pripravili so jo v skupini Ribice z mentoricama Martino Krašovec in Zalo Hočevar. Glavni junakinji so vsi na odru in v dvorani pomagali pri štetju pik.

Vrtčevski otroci so se od gledališkega živžava že utrudili in dvorano prepustili najstarejšim gledalcem 3. triade. V goste je prišel Krst pri Savici, zanimiva avtorska predstava mentorice Nuše Dedo Lale, ki sta jo na oder postavili skupaj z Alenko Kolšek Puklavec. Gledališčniki iz Ekipe d’ te skipa OŠ Notranjskega odreda iz Cerknice so prepričljivo pričarali Prešernov čas, Franceta in njegova prijatelja Matija Čopa in Andreja Smoleta, vmes pa vpletli dogajanje iz časov Črtomirja in Bogomile.

Pouk v šoli je bil že končan, tako se je naša nova publika iz oddelkov podaljšanega bivanja veselila ob razigranih predstavah skupin iz OŠ Martina Krpana Ljubljana. Prva je bila avtorska predstava Uh, ta mami!, ki so jo na oder ponovno postavili gledališčniki z mentorico Janjo Lamovšek. V predstavi smo spremljali odhod dveh sester od doma in njune napete dogodivščine, ki so se k sreči dobro iztekle.

Sledila je Matilda (po Roaldu Dhalu), ki jo je na oder postavila Mojca Pfeifer, in nas je znova navdušila z barvito scenografijo in kostumografijo ter napetim, s humorjem prepletenim dogajanjem. Obe skupini sta se uvrstili tudi na regijsko srečanje JSKD skupin in nas prepričali, da je gledališče lahko zelo zabavno, tako za ustvarjalce kot gledalce.

Za konec se nam je predstavila še mladinska skupina Pod odrom, ki so prišli k nam iz Društva Fran Govekar z Iga in predstavili stiske treh otrok pred materinskim dnem v družini brez očeta. Mentorica pri predstavi Mamici se je pokvarila ura (R. Gantar) je bila Alenka Jeraj.

In ura je bila že toliko, da smo se za letos poslovili od Najdihojce, odra, kjer so skakljali, plesali, peli, igrali in nam pričarali številne svetove igralci od malčkov do resnih šolarjev s požrtvovalnimi in ustvarjalnimi mentoricami, brez katerih tega dogodka sploh ne bi bilo.

Hvala vsem, ki ste pripravljali in izpeljali Najdihojco 2018 in vsem gledališkim skupinam, ki ste se na njej predstavile. In naj bo leto pred nami igrivo, da nas bo pripeljalo do naslednje Najdihojce!

mag. Ana Porenta,

koordinatorica Najdihojce 2018

Foto: Boštjan Podlogar

Boštjan vas vabi, da si še več fotografij ogledate in snamete na povezavi:

Nadjihojca 2018 – foto album