34. srečanje likovnih umetnikov »Trubarjevi kraji« na Rašici

34. srečanje likovnih umetnikov »Trubarjevi kraji« na Rašici

V soboto, 14. maja je Trubarjeva domačija na Rašici kot vsako leto gostila likovno srečanje Trubarjevi kraji, na katerem so se že štiriintridesetič zaporedoma soočili različni pogledi na likovno umetnost.

Navdih za svoja dela, ki jih bodo razstavili v galeriji Skedenj, so v zibelki slovenske pisane besede skupaj iskali akademski slikarji in slikarke, kiparji in kiparke ter ljubiteljski ustvarjalci: Mojca Borko, Milena Braniselj, Janez Suhadolc, Matjaž Fon, Silvo Kretič, Suzana Komel, Drago Petrovič, Darinka Grmek Štrukelj, Veljko Toman, Dušan Zekovič, Erika Železnik, Silva Ros, Miha Edi Juvanc, Cvetka Jakovljevič, Lidija Vilar, Jože Stritar, Mojca Ahac, Pavle Ščurk, Alenka Klemenčič, Igor Dolenc, Dragica Kern. Dogodek je tudi tokrat potekal pod okriljem KUD-a Primož Trubar Velike Lašče.

Po tradicionalni jutranji pogostitvi s pehtranovo potico, ki jo je postregla Margareta Damjanić iz gostilne pri Kuklju iz Velikih Lašč pod kozolcem pri krčmi domačije, je udeležence v nedavno obnovljeni galeriji nagovorila predstavnica Občine Velike Lašče, podžupanja dr. Tatjana Devjak. V duhu letošnje teme Trideset let Trubarjeve domačije, smo se sprehodili po starem vaškem jedru Trubarjeve rojstne Rašice. Njen pomen, stavbno dediščino, gospodarski razvoj in socialni utrip skozi zgodovino je v slikovite zgodbe zaokrožil Božo Zalar, ki je poskrbel tudi za druženje z gostoljubnimi domačini. Po vrnitvi smo si ogledali še zapuščino Trubarjeve domačije: mlin, žago in spominsko sobo, kjer je mag. Klemen Fele z nami delil svoj pogled na Trubarjevo življenje in delo ter burni čas 16. stoletja, v katerem je Trubar prvič s pisano besedo nagovoril svoje lube Slovence. Srečanje smo zaključili s kosilom v gostilni Pri Trojici v Malih Laščah.

Za brezhibno organizacijo je tudi letos kriv Matjaž Gruden (KUD Primož Trubar Velike Lašče), pri vsebinski koordinaciji pa sem namesto dolgoletne vodje srečanj Helene Grebenc Gruden na pomoč priskočila Marjana Dolšina Delač. Za dobro počutje gostov je skrbelo prijazno osebje krčme, dogodek pa je finančno podprla Občina Velike Lašče.

Besedilo: Marjana Dolšina Delač, Foto: Martin Gruden